fredag 30 december 2011

Trädfällning

En björk har fallit för åldersstrecket, hans murkna stam kunde inte stå emot längre och han dök rakt ner i vattnet...
...Om kollar förödelsen samt alla spår på isen. Kanske det föds en ide i honom, trädet har ju ramlat på ett bra aborrställe där de stora fiskarna vandrar. Kanske man kan göra en provisorisk fiskebrygga????

söndag 25 december 2011

Julafton

Jag fick öppna ett paket på dagen och fick en barbie.....
...sedan gick vi till farmor och farfar.....
...där vi väntade på tomten, pappa åt en massa mat (jag också).......
...så kom tomten, jag fick en massa paket, tomten lät som pappa och jag frågade tomten om det var pappa......
...när vi kom hem så hade tomten varit där med en massa paket och saker, jag hann inte öppna allt utan hade paket kvar tills juldagen, det är ju svårt att leka och öppna samtidigt:-)

Söt va?

måndag 19 december 2011

Julskinkan

Julskinkans historia är mycket gammal och går tillbaka till förkristen tid. Då kan den ha varit en del i religiösa sammanhang, jämför med Särimner eller Gyllenborste.


Julblot

Julblot

Jul är benämning på den nordiska hedniska midvinterfesten julblot, fornnordiska jólablót eller "midvinterblot". Julblot eller midvinterblot firades alltså vid midvintern då dagarna är som kortast och nätterna som längst, d.v.s. kring vintersolståndet. Man tror att det förkristna firandet av denna dag var en dyrkan av denna egenskap hos dygnet då det tolkades som ett återuppvaknande av naturen.

Ordet "jul" finns alltså redan långt före kristnandet av Norden och är alltså fornnordiskt. Det förekommer tidigast i ett hyllningskväde till Harald Hårfager från omkring år 900 där någon sägs "dricka jul".

Norrmannen Snorre Sturlasson skildrade nordbornas drickande vid sina midvinterblot på följande sätt:

”En skål ska bäras runt elden, och den som ordnade gästabudet skulle välsigna den. Först skulle man dricka Odens skål, för seger och för kungens makt, och sedan Njords och Frejs skålar för goda skördar och fred. Därefter hade många män för vana att dricka den förnämsta skålen. Man drack även en skål till minnet av höglagda släktingar”

Julblot eller Midvinterblotet var den stora offerfesten till gudarnas väl. Djuren slaktades, blodet målades upp på väggarna och man frossade i all den mat som djurens kroppar gav. Även människor offrades vid denna tid – främst de som var slavar.

Det var en grym tid där Thor, Oden, Freja och alla de andra asagudarna var människornas härskare och där Bifrost, bron mellan människorna och gudarna, var länken mellan livet på jorden och Valhall – gudarnas boning. Här kunde alla äta helstekt gris och dricka allt det mjöd de kunde. Därför vr det kanske inte så underligt att människor lät sig offras – något som sker än i dag.

Julblotet är emellertid det som övergått till och blivit vår moderna jul. Visst har det tagit lite tid och visst har många religioner passerat genom de tusen år som gått sedan vi som primitiva, men stolta och segerrika vikingar firade våra julblot. Nog är det skönt att vi i dag i stället firar jul med den vite krist som huvudföremål för vårt firande.

Sanningen om julgranen



Julgranens historia

Trots att vi anser julgranen vara bland det mest svenska som finns i våra hem, är den som tradition en tämligen ny företeelse, importerad från Tyskland och Schweiz. Under 1500- och 1600-talet spred tyskarna sin sed först till Frankrike, och snart förekom julgranen inomhus vid jul i begränsad omfattning också i Belgien och Holland.

Julgranen blev vanlig i svenska hem senare hälften av 1800-talet. Att ha julgran var tidigare en sed för de finare hemmen och den kom ursprungligen från Tyskland, där julgranar funnits sedan slutet av 1600-talet. Den första svenska julgranen vi känner till, ska ha funnits på Stora Sundby i Södermanland, hos familjen Wrede-Sparre år 1741. julträd

Först efter 1800-talets mitt började den förekomma mera allmänt. De tidigaste julgranarna var ofta små och ställdes på bord eller hängdes i taket.

I likhet med seden att ge julklappar, var det högre ståndsfolk i städerna och på landsbygden som var först med att ha gran. Julen med alla dess "traditioner" som vi känner den nu är i många stycken en 1900-talsskapelse där man tagit till vara en del gamla traditioner, förädlat dem och lagt på en del nyare företeelser av kommersiell natur.

lördag 17 december 2011

Ont???

När jag ordnade bilderna till julavslutningen som jag hoppas få in i Nordsverige satt Vanja helt tyst, så hörde jag henne säga några ord och gick in till henne där jag hittade Vanja med en tom idomintub och vita ben.

Julavslutning...

har det varit på Backe BK.



söndag 11 december 2011

I dag.....

... har jag varit på julmarknad, jag har köpt en röd jacka, sockar, mössa, byxor och dress. Jag fick också en liten påse med lite godis. Mamma köpte bullar och rullrån, pappa köpte godis och en pyntsak av Oms klass.
Pappa ville att jag skulle dra lotter som jag också gjorde, men han vinner nog inget i alla fall.
Lucia kom och sjöng.
Ann var med.

lördag 10 december 2011

Mera kameratest

Snöslungan..

... har använts för första gången i vinter i dag.

Nu testar...

..vi att lägga in en film från Pans kamera

fredag 9 december 2011

Pan har en kamera....

... och nu ska den testas för första gången.



söndag 4 december 2011

Vanja tog...

.. en promenad i dag tillsammans...
... med Morka, då hände det här:

Morka...

..klättrade och...
...tog en promenad på älven under Vanjas vilda protester.

Vanja..

..kollar in isen..
..men här var det blött.

Koll...

... på granen.

Vanja..

... har klippt sig.

TÄVLING

Vem klipper vem????

I går...

...bäddades huset in i en vintrig omgivning, här kortet taget med blixt....
...här utan.

lördag 3 december 2011

Vanja har med lite hjälp...

...klätt granen och
en av småtomtarna har tagit plats för att ha koll på läget.

torsdag 1 december 2011

Har någon...

minne av det här? Såg det på väggen på centralskolan när jag gick på samtal i dag.

onsdag 30 november 2011

Smarrit

Denna apparat grillar samtidigt som en slags soppa är i mitten. Fläsk, bläckfisk, grönsaker ja allt som man tycker är gott grillas. I den varma köttbuljongen i mitten läggs det grönsaker och nudlar.

söndag 27 november 2011

Fikarummet gapar tomt...

.....trots att det bjuds på godis, pepparkakor, muffins och drömmar. För att skölja ned det finns julmust och kaffe. 15 kronors rabatt per hundring kanske är för lite för att man ska locka kunder. Nu kom det i alla fall så många (och några till) så att våran tävling kunde avgöras.
Rätt svar är: x, 1, 1
Rätt svar på utslagsfrågan är 9.
Vinnare: Ulrik Hallin, Junsele som vinner 24 rullar toapapper.
På andra plats kom Arne Carlström som vinner 16 rullar toapapper.
På tredje plats kom Susanne Sjödin som vinner 8 rullar toapapper.

Vanja må ha fått skönhet.....

...från sin mamma men smaken för att gnaga på kokta fläskben har Vanja fått av mej.

För en vecka sedan....

..tog Om den här bilden av fallande snö, snö som nu enbart är förrädisk is på gräsmattan. I Östersund har man tydligen fått snö i dag.

måndag 14 november 2011

lördag 5 november 2011

Tallnäset 1917

Ett par hallon sitter fint efter att ha varit ute och ställt in gräsklippare nummer 2 och släpvagnen.
Så här såg det hus ut som revs 1950 för att lämna plats för mitt hus.
I dag har vi ställt in gågräsklipparen och släpvagnen. Pappa har beställt broschyrer samt några muggar till Thaiaffären. Bokföringen har släpat efter men nu är vi ifatt nästan. Pappa har varit hundvakt så farmor kunnat vara med farfar.

tisdag 1 november 2011

Korvmästarn

Detta måste vara korvmästarn, först lägger han upp korvpaketet på huggkubben i bakgrunden (som ni kan se på bilden) sedan tar han yxan och med ett välriktat hugg klyvs korvpaketet. Sedan tar han fram TVÅ grillpinnar och grillar två i taget. Sedan tar han fram tunnbröd och dricka, placerar korvarna i bröden och avnjuter det grillade.
Har han inte ätit färdigt än så sitter han väl vid sin eld och grillar på.

söndag 23 oktober 2011

KNASIGT??????

Jag har sett pappa ligga och läsa farfars tidningar, jag kan också. Knasen är bäst.