Det är många färger i dagarnas namn under påskveckan.
Vilka dagar har färgerna blått, grönt, skärt, vitt och svart??
Kan ni denna tävling får ni MVG.
4 kommentarer:
Anonym
sa...
Som du ser tänkte jag fuska genom att rådfråga Google. Men inte blev jag klokare av det: Dagarnas namn i påskveckan har i vissa fall lånats från fastlagen och fastan. Söndagen kallades förr precis som idag Palmsöndagen. Måndagen kallades blåmåndag som i fastlagen. Andra namn var korvmåndag, svarta Måndag, latmåndag etc. Tisdagen hade också namn från fastlagen bl a Fettisdagen, svarta Tisdag, stinnkaketisdag eller vita Tisdag. I Skåne skulle fruntimren tvätta den dagen för att få vit och fin tvätt. Man sade också att på "svarta måndag" skulle skorstenarna sotas, så att de blev vita och fina på "vita tisdag". Onsdagen kallades dymmelonsdag och ibland även askonsdag som i fastan. Torsdagen och fredagen kallades endast skärtorsdag och långfredag.
I påskveckan var det allmän tävlan om vem som skulle komma upp tidigast på morgonen, eftersom den som kom upp SIST fick bära dagens till ära öknamn, t ex "Palmoxen, Sulten, Mångås, Kråkan, Fetlunsen, Askfisen, Dymmelkotten, Skärkusen, Trollkäringen, Långlaten, Sketstaken, Påskloska, Andagskrickan, Annandagsknös, Tredjdag tok, Fjärdedagskett-fjäling" och "Amen på alla lortarna". Var man däremot uppe FÖRST på påskdagsmorgonen blev man kallad "Vita duvan". Att detta är en gammal tradition märker man eftersom det finns namn för den som försover sig på tredje- och fjärdedag påsk, vilka slutade firas på 1770-talet
Enligt boken "Allt dina vänner trodde dom visste men som faktiskt är alldeles fel" är färgerna på dessa dagar: Blått på måndag Svart och Vitt på tisdag grönt och skärt på torsdag. (skärt och grönt har ingenting med färgerna att göra utan betyder rena samt gråta)
4 kommentarer:
Som du ser tänkte jag fuska genom att rådfråga Google. Men inte blev jag klokare av det:
Dagarnas namn i påskveckan har i vissa fall lånats från fastlagen och fastan.
Söndagen kallades förr precis som idag Palmsöndagen. Måndagen kallades blåmåndag som i fastlagen. Andra namn var korvmåndag, svarta Måndag, latmåndag etc. Tisdagen hade också namn från fastlagen bl a Fettisdagen, svarta Tisdag, stinnkaketisdag eller vita Tisdag. I Skåne skulle fruntimren tvätta den dagen för att få vit och fin tvätt. Man sade också att på "svarta måndag" skulle skorstenarna sotas, så att de blev vita och fina på "vita tisdag". Onsdagen kallades dymmelonsdag och ibland även askonsdag som i fastan. Torsdagen och fredagen kallades endast skärtorsdag och långfredag.
I påskveckan var det allmän tävlan om vem som skulle komma upp tidigast på morgonen, eftersom den som kom upp SIST fick bära dagens till ära öknamn, t ex "Palmoxen, Sulten, Mångås, Kråkan, Fetlunsen, Askfisen, Dymmelkotten, Skärkusen, Trollkäringen, Långlaten, Sketstaken, Påskloska, Andagskrickan, Annandagsknös, Tredjdag tok, Fjärdedagskett-fjäling" och "Amen på alla lortarna".
Var man däremot uppe FÖRST på påskdagsmorgonen blev man kallad "Vita duvan". Att detta är en gammal tradition märker man eftersom det finns namn för den som försover sig på tredje- och fjärdedag påsk, vilka slutade firas på 1770-talet
... men någort grönt hitade jag inte
ursäkta stavningen i förra inlägget-
Enligt boken "Allt dina vänner trodde dom visste men som faktiskt är alldeles fel" är färgerna på dessa dagar:
Blått på måndag
Svart och Vitt på tisdag
grönt och skärt på torsdag.
(skärt och grönt har ingenting med färgerna att göra utan betyder rena samt gråta)
Skicka en kommentar