tisdag 6 maj 2008

Vad jag lärt om Thailand






Ett tips för den som reser till Thailand, ha alltid passet på er, Lasse som bott där i 9 år har alltid passet i vänster bröstficka. Han berättade att turisterna 
(de med kortbyxor, solglasögon och en stor kamera på magen) ofta låser in passet i hotellets safetybox och vandrar ut på samhället, polisen slår till och turisterna utvisas eftersom de inte har pass och visum.
När jag satt i taxin på väg mellan Bangkok och kaeng-khlo stoppade polisen taxin och en av poliserna höll handen på revolvern samtidigt som han knackade på rutan och tittade på mej. Då kände jag mej liten. 
Nu hade jag ju Pan och Taxikillen i bilen så vi fick åka vidare efter att de gått ur bilen och pratat med poliserna men det fanns de som fick vända.
Turisterna ses som mogna frukter färdiga att plocka av handelsmän och restaurangägare som gnuggar händerna av förtjusning när de kommer. De kollar vart de åker, är det Bangkok och söderöver vet de att de pengar som turisten har kommer de att komma över. Det gäller bara att inbilla turisten att de handlar billigt och äter Thailändsk mat. Det är en blandad sanning, det är förstås billigt jämfört med Sverige men dyrt jämfört med övriga Thailand så från Bangkok och söderut finns det stora prutchanser. Maten är förstås Thailändsk från Bangkok och söderut men omgjord så att den inte är så stark, ja till och med en vekling som jag kan äta maten i Bangkok men norröver där den lagas på det rätta sättet har man väldigt roligt åt mej, den veka svensken som inte ens kan lukta på maten.
Väldigt många mjölkprodukter sälj i Thailand och för laktosintoleranta speciell mat.
Avslutningsvis ett tips:
Det finns en maträtt som består av revbensspjäll, ananasbitar, någon annan frukt och toppat med nötter serverade i sås i en urgröpt ananas. Väldigt gott och typisk turistmat på restaurang i Bangkok.
Ett sätt för restaurangen att fånga turisten är att visa att det finns mera service där än på andra restauranger. Där jag har ätit har det alltid funnits 2-3 servitriser som fyllt på i glasen så fort det varit slut, ibland har de fyllt på innan jag hunnit dricka färdigt.
Sedan har restaurangägarna precis som på övriga ställen runt om kring små krogar för de turister som "hittar" ett "riktig" matställe med "billigare" priser som de kan berätta om när de kommer hem. Så har de räknat ut att det sprider sig och flera kommer. 

Inga kommentarer: